top of page
תמונת הסופר/תאהוד דרש

5 המכשולים בתהליך ההתפתחות האישית שלך

לא משנה מאיפה הגעת: אם מלימודי טיפול או טיפול בעצמך, אם מתהליכי מרובים של למידה והתבוננות קבוצתיים או פשוט מניסיון אישי עשיר של חיים - יש לך כבר קילומטרז׳ לא קטן בדרך ההתפתחות והלמידה העצמית שלך.


טיפול, מדיטציה או תרגול קבוע של חיבור לעצמך הם חלק חשוב מהחיים שלך, ויש בך כבר ידיעה עמוקה איך שהבחירה בדרך הזאת עושה טוב: לך, לאנשים שנמצאים בקשר איתך ולסביבה שלך.

להשתנות מהדרך

מניסיוני בהנחייה ובעבודה עם כבר מאות א-נשים שהולכים בדרך הזאת, יותר מידי פעמים פגשתי א-נשים שלא למדו חלקים חשובים מהדרך הזאת; דבר שגרם להאטה, עצירה ולפעמים גם לפגיעה בדרך האישית שלהם.


המחקר הטיפולי העכשווי מספק לנו מפה מאוד מדוייקת ואפקטיבית - דרך הבנה ברורה של מערכת העצבים, הגוף והרגש שלנו - ליצירת שינוי מיטיב ועמוק.


אז במאמר פה, אני מפרט על חמישה אלמנטים הכרחיים בתהליכי התפתחות וטיפול - כאלו שכשפועלים מתוכם ומקדישים להם את זמן הראוי, יכולים להוות קרש קפיצה נפלא לצמיחה וההתרחבות האישיים שלך:


1. טיפוח מיומנויות של תשומת לב וריכוז

לבחור שוב ושוב בלהתעורר

כל כך הרבה פעמים ראיתי אנשים שמנסים לצלול לתוך עצמם מבלי לקחת זמן לטפח את הכלי שאיתו הם צוללים. והכלי הזה הוא היכולת לשהות במקום מסויים; להתרכז. זה נשמע אולי משעמם וטכני, אבל כשהתודעה שלנו לא מיומנת, היא זזה בצורה אוטומטית: מרגש למחשבה, מתחושה לפעולה, מאמירה לתגובה. ואיך נשנה את האוטומט אם לא נוכל לשים לב אליו?


בלי הבסיס הזה - של פשוט להתאמן על היכולת שלנו להתרכז במשהו מסויים - אין סיכוי שנוכל לפנות ליער המרתק, המפתיע, והלפעמים מתעתע של התודעה שלנו.


2. שימת דגש על חוויה של ביטחון

להסכים למצוא ביטחון בביחד

כן, הדרך הזאת של התבוננות עצמית וגדילה דורשת אומץ ויציאה מאזורי נוחות. אני בטוח שכבר הבנת את זה מזמן: שינוי דורש סוג של מאמץ.


מה שלא מספיק מדגישים זאת החשיבות של תחושת הבטחון בכל תהליך של למידה ושינוי. כי כשמערכת העצבים שלך לא מרגישה בטוחה, אז במקרה הטוב היא תתקע במקום כדי לשמור ולהגן עליך, או במקרה ההרבה פחות טוב, היא תיפגש עם כאבים בעוצמה שתיצור אצלך מועקה, כאב והסתגרות (מה שקוראים אותו ״רה-טראומטיזציה״).


יש צורך לתת זמן אמיתי ומקום משמעותי כדי לחזק ולהבין מהי תחושת הביטחון שלך ומהם התנאים האופטימליים כדי ליצור ממנה עוד: שלך עם עצמך, שלך עם חברי וחברות הקבוצה שלך, שלך בסביבת הלמידה שלך.


3. למידה של חוויות כואבות מהעבר

הצלילה האמיתית פנימה

אין מה לעשות, אנחנו כולנו תוצר של החברה שבה גדלנו, המשפחה שאליה נולדנו והתרבות שבה אנחנו חיים. זה היה יכול להיות נפלא להיות דף חלק שאפשר ליצור עליו כל משאלה ומטרה שאנחנו רוצים בשביל עצמנו. לצערנו, זה לא ככה.


הדפוסים שלנו - המחשבתיים, הרגשיים וההיקשרותיים - אמנם מופיעים בהווה, אבל הם תוצרים של שיעורי עבר שלנו. כשאנחנו מקדישים זמן לשיעורי העבר האלו בסקרנות, בביטחון ובתשומת לב - אנחנו מביאים את עצמנו אל מי שהיינו פעם.


יותר מידי פעמים א-נשים מדלגים על השלב הזה: ״מה עכשיו העבר שלי קשור לכל זה?!״. וזה נכון - יש בך רצון אמיתי ליצור שינוי עכשווי בחיים שלך. העניין הוא שהדפוסים הללו מהעבר מופיעים כאן ועכשיו. ללא ההכרה וההבנה (הלפעמים מאוד כואבת) מאיפה הם מגיעים, לא באמת נכנסת לעומק.


4. פיתוח כלים להתמודדות עם קשיים

להפגש ולא להתערבב

זה אולי הסעיף הכי טריקי מבין כולם, אבל גם אולי הכי משמעותי. ביותר מידי מקומות חושבים שזה מספיק לצלול פנימה, לפגוש את דפוסי העבר ולהבין אותם. נראה לי שכבר הבנת מהניסיון שלך שזה פשוט חצי מהעבודה.


כשאנחנו בתוך מחילת הארנב של העבר שלנו, זה דבר סופר חזק - זה מצב תודעתי, רגשי ופיזי מסויים (state) שנכנסים אליו: הרגשות משתנים, התגובות משתנות, תפיסת העולם ממש משתנה. אפילו התפיסה שלנו את עצמנו משתנה.


ההתקרבות לחוויות העבר ולדפוסים צריכה להיות תמיד סוג של ריקוד קשוב: להתקרב מספיק כדי לפגוש ולשנות, אבל לא יותר מידי כדי לא להתערבב ולשכוח שאנחנו שם.


אם אין אותך שם בזמן שפוגשים את המצבים האלו - אותך כדי להגן, כדי לחדש, כדי לשנות וכדי לפעול אחרת - זה שוב - במקרה הטוב - לא יעיל; ובמקרה ההרבה פחות טוב - פוגעני.


5. הרחבת היכולת לסמן את הטוב ולהתמלא ממנו

לחגוג את החדש

אחרון חביב - אך גם הוא הרבה פעמים נזנח מחוסר הבנה עד כמה הוא משמעותי: כשכן פגשת, בתשומת לב ובביטחון, את החלקים היותר כואבים שלך, כשכן היית שם ולמדת איך להתמודד איתם - כשבאמת נתת להם משהו חדש וטוב - אז קורה משהו. משהו ממש ממש טוב.


חוויה של למידה, חוויה של התרחבות, של הקלה, של גאווה או אפילו צער עמוק וחדש על מה שהיה פעם. זאת חוויה של שינוי.


אם לא יהיו זמן והשתהות כדי לבחון את החוויות האלו, להתמלא מהם, אפילו להתענג עליהם - היכולת הכל כך נפלאה של המוח שלנו להתעצב מחדש (או בשם המצוחצח ״נוירו-פלסטיות״), לא יכנס לפעולה והעבודה הכל כך משמעותית שעשית לא תשתרש בתוך מערכת העצבים שלך. חבל לא?

 

אלו חמשת השערים שכדאי לעבור דרכם בדרך הזאת של ההתפתחות והצמיחה. כמו שאולי כבר שמת לב, הם קשורים אחד לשני: כשמטפחים אחד מהם, האחרים גם כן מתחזקים וגדלים.


אלו גם השערים שעליהם בנוי הקורס שאני מעביר בתל אביב - ״לזוז פנימה״.


לזוז פנימה זה תהליך למידה מובנה של 16 מפגשים, מבוסס מחקר מעולם הטיפול והמיינדפולנס, כדי להעמיק ולחזק את הכלים לדרך ולהתפתחות האישית שלך. הוא מתאים לא-נשים שצועדים בדרך כבר זמן מה ורוצים מסגרת שבה יוכלו ללמוד עוד על עצמם דרך הגוף, החוויה הישירה שלהם והקשרים שנוצרים בתוך הקבוצה. כל מפגש בקורס מורכב מלמידה תאורטית, עבודה חווייתית, עיבוד אישי וקבוצתי ותרגולי בית במהלך השבוע.


עכשיו נבנית הקבוצה לסמסטר חורף 2022-23, ויהיו בה עד 10 א-נשים.


אז אם הגעת עד לכאן, יכול להיות שאת או אתה שייכים לקבוצה הזאת. כדי להמשיך ללמוד על הקורס, אפשר ללחוץ על הלינק פה ובדף שם גם אפשר להשאיר פרטים לעוד תקשורת בינינו.


מוזמנת ומוזמן בשמחה!


Comments


מדריך חינמי

להתיר בושה ולחיות בצורה מלאה

סדרת מיילים שמציעה כלים יישומיים, מקצועיים ואפקטיביים לעבודה עם דימוי עצמי ובושה. היא מורכבת מהסברים תיאורטיים והצעות לתרגול והרהור אישי ומגיעה בארבעה חלקים בהפרשים של כמה ימים אחד מהשני.

כאן אפשר להכניס את כתובת המייל ולקבל ישירות לאינבוקס שלך את הסדרה.

הפרטיות והזמן שלך יקרים. כתובת המייל שלך שמורה אצלי ומטרת התכנים שאני שולח היא תמיד להועיל. 

bottom of page